marți, 12 ianuarie 2010

natura curata, sanatate fizica si sufleteasca

Sunt paduri , paduri adevarate, unde ursi si lupi umbla liber.
Ti se pare normal ?
Stiai ca in majoritatea tarilor din europa nu mai exista animale de prada ?
Astia le-or vanat pe toate, ca sa faca pasunat sigur. Si-n Elvetia si-n Austria si-n Franta sunt paduri faine, dar nici un animal de prada . De celelate tari nu zic nimic, n-au nici paduri faine nici munti. In nord in schimb gasesti lucruri faine aia stiu care-i treaba.
Dar ai aici munte salbatic, paduri fara poteci, unde urme de ras si pui de urs, de mistret si caprioare sunt peste tot.
Vorbim de Muntii Tarcu- Godeanu.
Creste line, cu pasuni intinse, si vai adanci si aspre. Unele paraie formeaza chei. Apele reci si curate, te revigoreaza cand bei , dar mai ales cand te descalti sa le treci.
Stana, adapost stravechi, e de fapt refugiu de 5 stele. Nu ai nevoie sa cari cort, dar o tenda iau tot timpul cu mine si uneori sac de bivuac.
Cat vezi cu ochii, numa creste, varfuri, fiecare diferit, fiecare exprima altceva.
Padurile de conifere, molid de regula, nu sunt usor de trecut. Pe aici nu matura nimeni. Cand un coapac cade, acolo ramane. Si sunt multi cazuti, in diferite stari de descompunere.
Molidul e un copac extraordinar. Expresiv, si purternic, el creste la altitudine mare si face fata celor mai scazute temperaturi, rezista in viscolul cel mai mare, datorita elasticitatii lui.
Lemnul este foarte bun la constructii, crengile groase la cioplit (ca-s tari), cele subtiri sunt bune sa confectionezi tot felul de lucruri : de la rachete de zapada, la adapost. Crengutele cu cetina si cetina e buna ca material izolator. Rasina arde excelent, ca ceara, poti sa-ti faci lumanari, lampa, sa aprinzi focul, sa faci cleiuri (lipici, sa lipesti, sa pui capcane pentru pasari) , etc.
Pe cat de liniste e in creste, unde vantul pare ca stapaneste si porunceste, ... pe atat de mare e forfota din vai, unde paraiele , seara cand esti obosit , inainte sa adormi, iti par voci, auzi vorbe, uneori strigate, ...
La care adaugi si fosnetele si ,,vorbele" diferitelor vietuitoare.
La padure,ai simturile ascutite. Auzi, vezi, simti, te misti si traiesti in ritm cu ea.
Godeanu, muntele cu cele trei varfuri, Godeanu, Moraru si Gugu, unul mai inalt ca celalalt trecand fiecare de 2200 de metrii, sunt strajerii locului. De aici, din creasta poti sa vezi departe. Dar oriunde te uiti, vezi creste,vai, paduri, rauri, ... poti umbla zile intregi fara sa intalnesti pe nimeni.
Ai posibilitatea sa te bucuri de o natura curata , nederanjata. Poti sta mai multe zile intr-un loc, sa mesteresti. Aici poti invata si insusi cunostintele despre orientare .
Te incarci cu energie pentru viata.
Si inveti ca esti mic, dar nu neinsemnat.





3 comentarii:

alin spunea...

Foarte fain. Eu plec in martie sa fac bivuac pe 5 zile in zona virfului Gugu. Sint din Cluj si am mai umblat pe munti. Citeva sfaturi si poze despre zona si traseul de la baraj ar fi bine venite.
Alin

alin spunea...

adresa mea mestecenilor@yahoo.com
Am uitat, scuze.
Alin

Micul Mester spunea...

Ii frumos la Gugu. Cort, stane sau la zapada, astea sunt optiunile. Nu exista oricum cabane, refugii, etc si asta-i si partea faina.
E un munte dintre cei mai salbatici si putini umblati de la noi,mai ales pe timp de iarna.
Ca sfat, as zice ca cel mai important este sa eviti pantele inzapezite (ca toate sunt inierbate si nu sustin stratulde zapada,avalansele se pot declansa uror) tine crestele.
Fi atent la prognoza,evita vremea rea, ca daca te ratacesti dureaza multa vreme si calorii sa ajungi undeva.
Nu iesi fara harta si busola sau/si gps.
Nu-i un munte dificil,nu are pasaje tehnice. Imagini ,nu prea am nici eu.
In marcaje sa nu-ti pui nadejdea.
Orientarea la bunul simt.
Mai abrupta prima bucata de drum si probabil cu zapada moale (te afunzi daca mergi fara schiuri sau rachete).
In rest, ce sa zic, iti doresc tura faina.