marți, 23 martie 2010

Molidul, printre cei mai tari

Este printre cei mai rezistenti . El urca la inaltimile cele mai mari, merge pana in cele mai reci zone ale globului, cele mai nordice.
In tara incepe de pe la 650 m altitudine si urca pana pe la 1800 m.
Poate atinge inaltimea de 50 m, uneori chiar mai inalt si grosimea de 1 m (poate si mai gros).
La cei izolati si crengile de la baza sunt vii, pe cand in paduri, sunt uscate(din lipsa de lumina). Aici ai avantajul ca le poti folosi la aprinderea rapida a focului.
Frunzele raman pe crengi pana la 7 ani.
In clima temperata, padurile de molid sunt umede si intunecoase.
Vara in aceste paduri ai racoare. Iarna la baza lor, cu mici adaugiri, iti faci un adapost.
Lemnul usor si elastic este bun la constructii.
Uscat, se aprinde repede si arde bine.
Crengile sunt tari (practic partea cea mai dura a arborelui) si se pot folosi atat la construirea adaposturilor cat si la diferite scule, accsesorii. Cu ele poti aprinde focul foarte usor si repede.
Radacinile sunt lungi, elastice (cea mai flexibila parte a arborelui) practic sunt sfori naturale. Fie ca le despici sau nu, impletite sau simple, poti sa legi cu ele tot ce ai nevoie.
Crengutele cu cetina sunt bune la acoperis sau ca material izolator sub sau pe tine sau intre straturile de imbracaminte.
Poti semnaliza cu ele , daca le pui pe foc, scot mult fum.
Mugurii de molid sunt foarte buni pentru siropuri si ceaiuri.
Siropul se foloseşte împotriva răcelilor şi durerilor de gât, consumat ca atare, câte o lingură de trei ori pe zi, sau ca îndulcitor în ceaiuri.
Mugurii se folosesc în stare proaspătă sau se uscă. Se colectează manual in martie-aprilie.
Infuzia (ceaiul) o faci cu o lingurita de muguri proaspeti sau uscati.
Ceiaul are efecte favorabile în formele uşore sau medii ale unor boli respiratorii (astm bronşic în faza de debut, viroze, tuse uscată), mai ales în cazul copiilor.
Adaugand cetina la bai, obtii efecte benefice : revigorează organismul, ajută la combaterea asteniei nervoase, favorizează expectoraţia şi ameliorează simptomele specifice reumatismul. Diluat cu apă sau cu apă minerală, siropul prezintă o acţiune terapeutică similară cu aceea a infuziei din muguri de brad sau de molid. Ca băutură răcoritoare şi tonică, se mai recomandă a fi administrată pe vreme caldă şi în caz de febră.
Mierea de molid nu este produsă în mod direct de către albine, ci de insectele producătoare de aşa-zisa mană. Această mană este depusă pe ramuri şi pe ace sub forma unor substanţe compacte dulci, care sunt recoltate ulterior de către albine.
Produsul apicol prezintă proprietăţi antiseptice şi antiinflamatorii, atât pentru aparatul respirator cât şi pentru cel urinar. Mierea de conifere stimulează de asemenea diureza şi este laxativă.
Rasina are multiple intrebuintari .
Rasina , in amestec cu alte leacuri era intrebuintata la prepararea diferitelor alifii, pentru taieturi, bube, buboaie, umflaturi, junghiuri, etc. Se folosea si pentru ceai, impotriva ranilor interne. Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: afectiuni dermatologice, afectiuni digestive, afectiuni pulmonare, candidoza, constipatie, colon iritabil, diaree, eruptii tegumentare, faringite, gripe, infectii ale pielii, infectii urinare, infectii intestinale, plagi ale intestinelor, rani, reumatism, tuse. Rasina se poate suge de mai multe ori pe zi ca o guma de mestecat.
Desigur, ca si in cazul celorlalti arbori , poti gasi mai multe detalii si intrebuintari decat am descris aici (daca doresti sa stii mai multe).
Stiind ce-ti poate oferii, este greu sa nu-l incluzi in lista cu arborii tai preferati.

Niciun comentariu: