luni, 19 aprilie 2010

Carpenul, pentru ca-i simplu si tare

Asta-i copac aspru. Sunt mai multe specii de carpen (nu despicam firul). Desi nu traieste atat de mult ca si alti arbori, decat pana la vreo 120 de ani (si asta rar), este un copac rezistent, cu radacini bine infipte.
Rezista bine la temperaturi scazute si zone umbroase. Poate atinge inaltimea de 25 de metri uneori si mai mult (rareori).Il gasesti destul de frecvent in padurile de amestec, alaturi de fag,stejar, paltini si altii.
Uneori urca pana pe la 1000 de metri altitudine, in unele zone si mai sus.
Lemnul e tare si greu, nu cioplesti usor, dar se ciopleste frumos si dupa ce e gata te tine.
Are lemnul elastic si fibra rezistenta, deschisa la culoare, uneori rasucita, fara duramen. Poti sa-l folosesti la tot felul de constructii la padure, mai ales crengile. Merge sa-ti faci si arc si prastie.
Ca lemn de foc, face treaba excelenta, da caldura si tine bine jarul. Este superior fagului !
Crengutele uscate de carpen se aprind cel mai repede din toate foioasele probabil.
Primavara poti recolta seva de carpen.
Perioada de recoltare este chiar mai scurta decat la mesteacan.
Alaturi de cea de artar si mesteacan, si asta de carpen este excelenta in curele de primavara.
Mugurii de carpen macerati, sunt buni la bolile aparatului respirator, de ficat sau ale maduvei osoase.
Extractul din muguri de carpen da rezultate bune si in tratarea sinusurilor nazale si paranazale, rinofaringelui, plamanilor.
Printre afectiunile in al caror tratament se foloseste cu succes se mai numara insuficienta hepatica, intoxicatia cu anticoagulante, colonul iritabil si anumite tipuri de colita. Cele mai bune rezultate, insa, le da in bronsite acute sau cornice, sinuzite cornice si tuse spastica. De asemenea, tinctura, din flori de carpen ajuta la recastigarea vitalitatii.
Fructul carpenului este o achena.
Carpenul este folosit cu succes şi la crearea gardurilor vii, deoarece poate fi tuns, îndesindu-şi coroana şi căpătând forme dorite. Este indicat şi pentru plantarea în masive şi la formarea zidurilor verzi .
Este un material excelent pentru formarea bonsailor. Este un arbore ce poate sa dezvolte frunze mici si forme deosebit de expresive.
Este foarte posibil sa ai si-n zona ta carpeni. Nu uita, cand vrei sa aprinzi repede focul, cauta in copac, dupa acele crengute uscate de carpen, care trosnesc cand le rupi.
Acum ca stii cate ceva si despre el, ai sa vezi ca padurea nu va fi formata doar din coapaci, ci din diferite specii de copaci, fiecare cu intrebuintari care mai de care mai interesante.
Unii iti dau fruncte, altii caldura , altii adapost, altii apa, altii medicamente, altii haine chiar (mai ales cand isi abandoneaza cate-un baiat taietor de lemne, salopeta agatata de vreo creanga :) ).

3 comentarii:

Marius Colac spunea...

Salutare,
imi dai voie sa-ti fac o sugestie?
Ar fi bine ca la posturile acestea despre copaci sa adaugi eticheta "copaci", astfel cand vom apasa pe ea, o sa ne apara toate posturile despre ei la un loc, ar fi de mare ajutor. De asemeni la cele cu obiecte confectionate artizanal, gen spirtiera, lampa de ulei, sapa de lemn pentru radacini etc. o eticheta de genul home-made sau cum crezi ca e mai bine.
E blogul tau si il vei aranja cum doresti, sper sa nu te superi ptr sugestie, dar eu mai caut cate ceva pe la tine si cred ca asa ar fi mai usor.
Numai bine!

Micul Mester spunea...

Foarte bine spui.Sugestiile sunt binevenite oricand.
Dar nu am pus etichete de genul asta nu pentru ca nu mi-a dat in gand sau pentru ca nu vreau sa optimizez, ci pur si simplu las pe cel interesat sa rasfoiasca.
Informatia asa zis utila o las amestecata cu povestea si restul, pentru ca cine vrea sa gaseasca,sa-si aloce un pic de timp sa caute.
Este exact ca in natura, resursele sunt amestecate cu peisajul.
In plus sunt o gramada de alte bloguri care fac asa cum zici.
Aici, daca chiar vrei sa gasesti ceva anume, cauti in fereastra de cautare .
Sanatate, numa bine.

Marius Colac spunea...

Da, optimizare e cuvantul potrivit. Am inteles ideea cu resursele care sunt amestecate cu peisajul, tine de originalitatea blogului.