marți, 20 aprilie 2010

inca un accesoriu de nelipsit

Fundul de lemn este foarte util in toate excursiile.
Oriunde in calatorii, atunci cand iei masa, iti va fi de folos sa ai un mic fund din lemn pe care poti taia carnea, mezelurile, toca legume.
Il poti folosii in loc de farfurie, spre exemplu, noi nu luam farfurie, ci taiem si mancam de pe fundul de lemn.
Este o mare greseala sa tai cu cutitul pe farfurii de metal sau ceramica.
Asa ca tai tot , chiar si painea, pe fundul de lemn .
In cort sau sub tenda, in cabana chiar, dupa ce ai gatit la arzator, poti pune oala pe fundul de lemn, ca sa nu topeasca sau sa arda ceva sub ea.
Fundul asta din lemn are doar 80 de grame (gandeste-te ca o ceapa medie are 120 de grame, marul are vreo 200 g) si este facut la padure, din lemn de molid uscat.
Am si eu unul asemanator, il iau peste tot, chiar si cand ies doar cateva ore la padure.
Tai un butuc, il despic si scot o scandurica. O indrept cu toporelul, apoi desenez forma cu un carbune, apoi tai si cioplesc cu cutitul. Finisajul il fac cu hartia abraziva. Gaura din maner o faci cu o sarma ori tija inrosita sau chiar cu varful cutitului. Dintr-o fasie de piele ii impletesti un snur care te tine cat te tine si fundul de lemn.
Si iarna la munte, fac treaba buna cu el. Inafara ca tai tot pe el si mananc de pe el, il folosesc ca sa asez arzatorul pe el.
Sti si tu ca butelia nu functioneaza bine daca este asezata direct pe zapada, de aceea e bine sa ai ceva izolator intre ea si zapada. Cand supa e gata, scot fundul de lemn de sub arzator si asez oala fierbinte pe el.
Am avut mai multe tipuri, din mai multe esente, dar am ajuns la concluzia ca molidul este cel mai usor si suficient de rezistent, tai pe al meu de ceva vreme si n-are nici un bai.
Daca nu ai incercat, iti recomand, iar daca ai folosit deja la padure fundul de lemn, tot iti recomand unul usor. Nu are sens sa cari unul mare si greu.
Fundul de lemn are si un snur din piele ca sa-l poti agata la uscat sau cand il depozitezi.

4 comentarii:

Horatiu Vasilescu spunea...

Foarte dragut...
Tocmai mi-ai dat o idee pentru urmatoarea lucrare...:)

Micul Mester spunea...

Ii bun.

Anonim spunea...

in a doua poza este peste sau soparla?

Micul Mester spunea...

Peste