duminică, 15 august 2010

asta n-are titlu

Proiectele de finantare au rolul lor. Si nu am sa vorbesc decat de o foarte mica categorie dintre cei care scriu astfel de proiecte - acea a cluburilor (asiciatiilor, ong sau cum vrei sa le mai numesti) care alta data se numeau cluburi de turism, speologie, alpinism, ecologie, etc.
Uite, fiecare iti zice ce si cum, care mai de care iti expune variante . Iti vor aduce argumente, care mai de care mai convingatoare unele mai realiste altele mai idealiste. Toate bune, ... la nivel de discutie.
Eu, ca-s taran vad lucrurile in felul urmator.
Cu ani in urma, cluburile care aveau multi mebrii si multa munca de teren, nu aveau dotarea de acum. In schimb erau dedicati si pasionati.
Ieseau in teren, nu pe Google Earth, ... stii exact ce spun.
Petreceau timpul impreuna, la modul real, nu pe messenger.

Ca sa nu deviez prea tare, zic ca acu ai nevoie de proiect si ca sa mergi la toaleta.
Ca daca nu-ti sponsorizeaza cineva "iesirea" parca nici nu ai tragere de inima .
Foarte des putem obserava interesul crescut pentru a cere bani, comparativ cu cel de a pune mana si de a face ceva.
Unii spera sa mai ciupesca si ei cate ceva de acolo (din banii care vin), iar altii chiar o fac si cateodata sume consistente (desigur ca exista "instrumente" cu ajutorul carora se face treaba asta, nu intinde mana si ia).
Dar asta deja ne depaseste pe noi muritorii de rand, ... sau de foame.
Pai uite cluburile din ziua de azi se tin mai mult de lucruri "importante" si nu mai au vreme de acele neinsemnate treburi, care pe vremeri constituiau obiectul principal de activitate.
Termenul de membru activ a devenit in multe locuri ceva abstract.
Tu care esti om elevat si sti mai multe despre ceea ce insemna proiectele, vei zice probabil ca uite si la asta, pai no priceput nimic, ... si poate ai dreptate. Dar aici vin si completez.
Uite, ca sa fi cetatean cinstit (imi vine greu si pronunt cuvantul "cinstit", atat de putini cunosc astazi insemnatatea termenului, majoritatea rad cand aud) nu ai nevoie de fonduri europene.
Ca sa respecti o persoana inferioara tie (intelectual, fizic, etc) nu necesita sume de bani, ci mai de graba un pic de educatie si bun simt (bunul simt este ceea ce numesc "al saselea simt", dar despre asta alta data).
Sa recunosti ca esti slab si ca esti expus oricarei nenorociri la fel ca cei mai saraci sau bolnavi, pentru ca azi te misti vioi, dar maine poate iti amputeaza piciorul din diferite cauze (ce crezi ca tie nu ti se intampla ?) , ca nu esti capabil sa-ti controlezi viata, ca ziua de maine nu sti ce-ti aduce.
Ideea-i sa traim mai cumpatat si sa facem ce avem de facut cu mana noastra. Pentru ca nu-i un lucru neobisnuit sa-si mature fiecare in fata casei lui. Nu primaria tre sa faca curat in la noi in apartament. Si nu televizorul tre sa ne educe copii. Ci toate astea tin de datoria noastra si inca multe altele.
Ca sa nu umplii de gunoi in jurul tau , fie material, fie verbal, fie la nivelul simturilor, pai astea ce fonduri necesita?
Inca nu-ti dai seama ca cel mai mare ajutor pe care poti sa-l dai este sa previi decat nu sa repari (peticesti).
Educa-te pe tine intai, apoi pe altii, ... si pe mine daca sunt in drumul tau.
Nu mai fi ignorant si nu te mai inchide in ceea ce numesti treburi importante. Sau poate esti prea mandru sa mai inveti lucrurile simple.
Am tinut sa subliniez cateva aspecte, asa badaran, ca sa inteleaga fiecare. Ca aud des spunandu-se ca de ce sa faca unul sau altu o treaba, ca nu-i el platit pentru asta.
Pai oare mai stim noi ce-i aia datorie de cetatean ?
Acu iar imi vine sa rad cand ma gandesc cate o sa-mi aud, iar o sa zici ca-i gandire de batran. O fi, dar e de batran cu minte, decat de tanar ignorant, care la 19 ani (sponsorizat de parinti) se plimba cu o masina mai scumpa decat casa celor mai multi dintre noi. Desigur ca ca pana la urma o "propteste" in vreun zid, parapet sau mai rau, in altu care vine din sens opus.
Furnicile si albinele se organizeaza mai bine ca noi, pentru ca (poate) nu au atatea orgolii sau interese de doi bani.
Ne pricepem mai bine sa dam replici "inteligente", sa inchidem gura altora, dar clacam cand vine vorba de lucruri elementare.
Crezi ca esti educat , dar injuri ca un golan cand esti cu masina, fara sa te uiti ca poate cel pe care-l jignesti e un om batran, poate o femeie. Iesi cu bata la omul ala care nu ti-a facut mai nimic. Iti sare tandara urgent, te aprinzi. Ca e secolul vitezei si nu mai ai timp "sa-ti iubesti aproapele".
De la celalalt ai pretentii fara insa sa-ti treaca prin gand ca si el are pretentii de la tine.
Asa ca faci cum vrei, dar daca nu faci bine se intoarce impotriva ta si a celorlati (ai tai). Nu exista actiune neinsemnata. Chiar si lipsa unei actiuni are un impact (de cele mai multe ori negativ).
Aiurea mai intelegi tu cand zic de cerul albastru, pai din moment ce umblii cu privirea incruntata si mintea plina de ganduri, nu traiesti, ... nu stiu ce faci, dar atunci nu traiesti.
Amu hai sa-ti mai zic. Uite ca mai e un aspect. Daca taci si nu spui nimic, esti acuzat de pasivitate.
Iar daca te ridici sa spui ce ai de zis, esti acuzat de alte treburi, fie ca ii jignesti, fie ca atentezi la "libertatea " omului (concept prost inteles) si cate si mai cate iti poti auzi.
Nu exista sa zici ceva si sa multumesti pe toti. E o mare greseala sa incerci sa multumesti omul. Pai nu-i multumit nici de el insusi, dar mai de altii.
Asa ca mai zic si eu cate ceva din cand in cand si apoi tot mai cioplesc si mai ies la padure.

3 comentarii:

Anonim spunea...

e bine ca zici,e bine ca mesteresti,cel mai bine e ca astea sunt molipsitoare.
felicitari sincere!
tinu

Anonim spunea...

nu e chiar asa...

Micul Mester spunea...

A pai ii cum spuneam, ... cati oameni, atatea pareri.
In plus eu ziceam ce-am vazut, nu am zis ce au vazut altii (si mi-au povestit).
Fiecare crede ce vrea (sau ce poate).