joi, 24 martie 2011

Adu-ti aminte - "Cutit de lucru, nu de vitrina"

Apai asa e. Asta-i cutitul care a cioplit multe linguri si multe treburi in lemn. Multe ture la padure a vazut.
Dovada clara ca un cutit utilizat corect te tine foarte multa vreme este ca dupa toata treaba pe care a facut-o si o face este ca la inceput.
Asa arata cutitul "bun la toate" in viziunea mea.
Cum ziceam, bun la toate nu exista.
Dar e clar ca un cutit cu care sa tai diverse si sa lucrezi eficient nu va avea lama lata de 3 cm, grosa de 5-6 mm si nici lunga de peste 15 cm.
Tre sa sti ca exista o limita peste care controlul lamei se diminueaza.
Intru un pic in detalii.
Cutitul este o prelungire a bratului celui ce lucreaza cu el.
Evident ca la un cutit cu lama lunga nu vei mai avea precizie sa lucrezi cu varful lui.
Cu o lama prea lata nu vei mai putea "lua curba" in lemn si nu vei mai putea lucra la detalii.
Cu o lama grosa sa nu te astepti sa tai usor, fara sa apesi, sa intre "ca-n unt". Imposibil. Cu cat mai grosa, cu atat intampina mai mare rezistenta. Este corect ca unghiul face diferenta, insa pe de alta parte este dovedit faptul ca unei lame late nu i se da acelasi unghi ca unei lame mai subtiri.
In ce priveste manerul, si aici conteaza mult ce anume faci cu cutitul. Si forma manerului se adapteaza dupa cerinte.
Uite, mie mi-a picat bine un maner simplu, lat si plat (subtire) pe care-l manevrez cu usurinta si rapiditate in toate pozitile de cioplit.
La orice tura la padure pot sa tai cu el mancarea, sa prepar, sa curat pestele, etc fara probleme.
Nu gasesc vreun avantaj real la un cutit grosolan. Daca vreau sa despic lemne mari ori sa ma apar, cum zic unii, voi folosi un topor.
Pentru ca multi afirma ca daca e sa iei un singur cutit la tine e mai bine sa fie unul robust. Insa ei omit o treaba si anume ca e mai mare probabilitatea sa ai nevoie de un cutit care sa taie bine si usor, decat de o ranga cu care sa faca parghii.
Si mai o treaba. Curios ca tot oraseanul care iese rar sau deloc se gandeste la ceva mare cu care se apare de urs. Eu zic ca daca pornesti si iesi mai des, ai sa vezi ca "util" inseamna cu totul altceva si ca ursul daca vrea te bate cu cutit si topor la un loc, asa ca motivul ala pica din start.
In plus, cu frica din tine trebuie sa lupti , nu cu ursii. Este acea frica ce porneste din incertitudine, din necunoastere si lipsa de exercitiu. Mintea este de departe cel mai bun mijloc de aparare.
Iti zic, pentru ca e o treaba obisnuita pe care o simte fiecare. Siguranta si linistea ne-o dorim toti. Insa nu asa se obtine.
In rest, sta foarte bine la curea si este cat se poate de usor (undeva la o suta si poate putin de grame cu tot cu teaca).
Teaca simpla din piele de ren te protejeaza si poarta cutitul si ti-l tine fix.
Lama din otel carbon sau cele triplulaminate (cu miez dur) sunt cele pe care le prefer.
Multi sunt nemultumiti de faptul ca oxideaza.
Insa tin sa subliniez ca doar cutitele nefolosite ruginesc. Asa ca daca vrei mai putina rugina, lucreaza mai mult cu el (sau macar unge lama cand sti ca o perioada mai lunga de timp nu-l vei folosi).
Ca pe oricare din ele, il dau si pe asta.
De fapt merg pe principiul ca absolut tot ce am e cu imprumut si o data le voi lasa in urma (practic si daca n-as gandi asa tot asa se intampla).
Si in felul asta nu am absolut nimic ce sa nu dau. In plus asta imi ofera posibilitatea sa incerc si altele,iar pentru tine sa incerci ceva bun.
Evident nu la pretul unui cutit nou ,ci la pret potrivit pentru un cutit bun.
Asa cum il vezi, ai pus mana pe el si ai plecat la padure.
Este ideal pentru cei pasionati de mesterit.
Si nu tre sa-ti faci griji, ca daca meri la picnic si tre sa mai despici vreun butucel pentru foc, n-ar face fata lejer. De fapt o si despicat destui. Evident ca aia de regula e munca de topor, insa de multe ori ies doar cu cutit si fierastrau pliant si-mi fac toata treaba.
Auzi, vad ca pe sambata or zis astia ploaie, amu sa vedem ce-om face.
Si cum "omul mai poate fi caracterizat si prin suma contradictiilor pe care le afirma " e clar ca-mi plac si unele cutite mai groase si mai mari, chiar daca nu le consider la fel de utile.

3 comentarii:

bushcraftmyway spunea...

he-he, fain cutit, parca-i facut de mine... :)
se vede ca cine-l foloseste de-adevaratelea ajunge repede la aceleasi linii generale: nu prea lung, nu prea lat, nu prea gros (asta ca sa nu zic de-a dreptul scurt, ingust si subtire), cu minerul cit mai simplu, fara garda si adincituri "ergonomice" pentru degete.
inca o data, fain!

george spunea...

de curiozitate ce ai alege..Lauri, Mora, Karesuando sau altceva....?

Micul Mester spunea...

As alege Lauri, Mora, Karesuando si altceva.
Mai important decat numele este constructia lui (avand in vedere ca toate cutitele scandinave au materiale bune in ele)si ce anume faci cu el.
In fuctie de cum iti place iti vei alege forma si dimensiunile.