miercuri, 4 ianuarie 2012

pledoarie pentru miscare

Hei lasa somnul, ca-i soarele pe cer !
Nu pierde dupa masa lenevind si nici diminetile. Ai multe facut si daca nu ai inca, cauta bine, ca sigur ai ce face. Nu le aduna buluc, ca n-ai sa mai poti sa le faci.
"Să mai dorm putin, să mai atipesc putin, să mai încrucisez mâinile putin ca să mă odihnesc!"...
Ii gata , hai, trezeste-te! ca sunt destule treburi de facut !
Cauta sa misti si daca singurul motiv este sa nu lenevesti, e suficient motiv. Ca mai apoi ai sa invoci motive cum ca problema obezitatii este ceva general, ca si asa n-ai ce face, etc.
Amu daca te ridici la 11 din pat si te pui la calculator si pe la ora 13 mananci micu dejun, nu-i bun. Mai bine de jumate de zi s-a dus.
Miscare auzi, macar o jumate de ora zice si la tv, ... prostii, jumate de ora e nimic si miscare nu inseamna plimbare pana la magazinul din colt sa-ti cumperi ceva. Sport prietene si/sau munca fizica in care arzi caloriile pe care le iei din alimente.
Miscarea asigura o viata sanatoasa pentru trup si minte.
Din pat in masina, din masina in lift, din lift pe scaunul din birou, cand vi te intorci acasa, te pui la somic vreo 2-3 ore ca esti obosit evident si apoi te ridici, mananci ceva, te pui iarasi la calculator sau televizor, apoi te culci.
"Ma ingras, ... da nu stiu de ce ?! "
Pai e simplu, nu de regimuri complicate ai nevoie, alea sunt momeli , ... tabletele nebunesti al fel.
E de bun simt. Spre exemplu daca consumi pe zi 2000 de calorii si mananci 2200 , este imposibil sa slabesti.
Poate vei spune - " dar de unde sa stiu eu cate calorii consum si mananc?! " . Nu trebuie sa stii. Ci pur si simplu mananci mai putin. Nu mananci pana te saturi si inlocuiesti restul cu un pic de sport.
Iar pentru cine lucra munca fizica si baga greu si el se poate relaxa dar invers.
Munca/viata sedentara se echilibreaza cu relaxare actica, iar munca/viata solicitanta fizic , cu relaxare pasiva .
Si nu uita un lucru esential, ca relaxarea nu e lene. Relaxarea tre sa vina dupa munca, dupa un efort, ... nu dupa stat degeaba. Ea este ceva absolut necesar pentru buna functionare a mintii si a intregului organism.
Si daca tot misti, cauta sa misti in si catre natura. Amu de n-ai cum, misca oricum si acasa.
Fa-ti programul in asa fel incat miscarea sportiva/activa sa fie parte din planul tau zilnic.
Misti tu si incurajeazi si pe altu sa o faca .

Un comentariu:

Dan spunea...

pai clar, relaxarea dupa munca grea e cea mai buna. cel mai greu zic ca e sa iesi din cercul ala vicios, al sedentarismului, mai ales daca stai la oras. la sat, vrei nu vrei, esti mai mult pe afara si asta implica miscare, efort. ma inspira blogul asta tau maxim, abia astept sa o tai cu cortul la padure :))