luni, 16 iulie 2012

CAPcana

      Capcana este ca tu sa crezi ca lucrurile si mai ales viata asta tine la nesfarsit si sa te comporti ca si cum ai avea tot timpul la dispozitie.
Este oarecum absurd sa ne facem ca nu observam cum cel de langa noi astazi este si maine nu.
Saracu sobol no facut altceva decat sa petreaca prea multa vreme unde nu trebuie. Si a 2 a greseala este ca si-a facut casa in sopru si ca a vrut sa intemeieze acolo si o familie.
Vezi tu, el a avut intentii bune, ... pentru el !
Insa vecinul meu a trebuit sa-si schimbe aragazu ca un sobolan i-a distrus toata izolatia. In alta zi s-a bagat in agregatele frigiderului, alteori a ros cablurile, sacii, etc.
La padure imi plac sobolanii si soarecii. Is faini cum se adapteaza si misca.
Bun, ca daca era doar dupa mine n-aveam treaba cu el pana ce nu intra in farfurie, atunci poate ii dadeam un bobarnac sau poate vreun os :)) (ce ma, ca lu Tom ii place sa roada oase, lu ala nu ?)
Insa am primit comanda sa-l lichidez, mai cu seama ca umbla si zvonul ca ar fi si vreuna gestanta prin zona.
El a muscat bucatica nepotrivita, dar asa patesc si multi dintre noi. Chiar daca capul nu le este zdrobit de un boltar, totusi constiinta este de multe ori strivita, ... pana ce ramai fara.
Am si o broasca in curte si cre ca mai am vreun sobolan.
Asa unu- doi sa zburde prin curte nu-i bai, dar cand sobolanoaica a fatat in atelier e alta treaba :)).
Dar o data cu treaba asta am invatat ceva.
Ca uneori viata este exploziva si totul se poate prabusi in capul tau cand te astepti mai putin.
Cumva ar trebui sa stim sa folosim avantajul constientei efemeritatii noastre  si nu sa ne prefacem (continuand sa traim intr-o ignoranta complet nejustificata) ca suntem ca plantele.
Nici o primavara n-ar trebui sa treaca pe langa noi fara bucuria cu care au fost invatati batranii de alta data.
Nici o floare sa nu isi ofere parfumul si tu care treci pe langa ea sa n-ai mintea libera sa-l simti.
Sa ai vreme sa oferi un zambet, chiar si cand pare ca ai foarte multe treburi. Maine s-ar putea sa le inchei pe toate fara sa fi apucat sa programezi ceva.
Cine vorbeste de viata si moarte este pesimist, ... auzi tu.
Dar atunci nu cumva cine ignora singura certitudine a oricarui om (poarta mortii) este ignorant ?
Daca scoti hidrogenul din apa, ce ramane se mai cheama apa ? Daca separi dragostea de sentimente ori de daruire se mai cheama dragoste?
Atunci de unde incapatanarea si ignoranta, de unde si ce rost are ?
Avantajele pe care ni le-am creat, "protezele" cum le numesc eu, se intorc impotriva noastra atunci cand uitam ca le-am facut sa ne ajutam si nu sa inlocuiasca complet munca.
Iti dau un exemplu simplu. Acolo unde alta data lucrau cativa zeci de oameni, acum un singur om apasa niste butoane si productia e cel putin la fel de buna daca nu cumva si mai si.
E bine, e rau ? E bine, pentru patron, e rau pentru tine. Pe tine te multumeste ca "progresam" atat de rapid si frumos cand n-ai ce pune pe masa si n-ai cu ce plati facturile ???
Progresam catre ce ? Unde ne grabim? Cautam sa ajungem undeva sau doar suntem excesiv de lacomi si de grabiti ?? Grabiti unde, ca mori si daca esti grabit si daca nu ! Progresu asta a al tau e o prostie si iti zic si de ce. Pentru ca l-ai pierdut de sub control si ai pierdut si motivatia sau mai rau ai corupt-o.
Stau in cale progresului ai sa zici, ... dar nu zici bine, zici prostii. Daca tu numesti progres ca unul sa aiba tot si altu sa moara de foame, eu numesc asta nebunie, lacomie si pierderea discernamantului.
Poate vei zice, da ce-ai vrea? ca in comunism, ca toti sa fie "egali" ?
Nu, nu despre asta-i vorba, iti dadeam doar un simplu exemplu, dar cat se poate de real al asa zisei "minuni" a tehnologiei.
Uite altu. Merg la banca sa platesc o factura (asta era acu vreo 2 ani cred) si doamna de la ghiseu, amabila fiind, imi spune ca facturile nu se incaseaza la ghiseu si ca tre sa merg la robot.
Robot ?! intreb, dar eu nu vreau roboti narozesti ii zic, ... vreau operator uman.
Doamna zambeste si spune ca-i pare rau dar asta este procedura.
Ii zic apoi, doamna, io inteleg procedura, vroiam doar sa stiti ca maine un astfel de "robotel" va va lua si locul dumneavoastra, pentru ca inainte sa fie el aici un angajat al institutii se ocupa cu aceasta sarcina.
Acum asta nu vrea marire de salar, nu comenteaza ca sta peste program, nu-i traba prime, concedii, nimic, e angajatul perfect, fara expresie si fara pretentii.
I-a pierit un pic zambetul, ... dar asta este realitatea.
Suntem destepti, dar nu suficient incat sa nu ne lasam calcati in picioare de propriile "unelte" care alta data ne usurau munca.
Apoi pasiunile si dorintele de tot felul se intorc impotriva ta in momentul in care nu le mai controlezi si te controleaza ele pe tine.
Devii sclav iar ele stapanul tau. Si mai rau decat orice este sa nu recunosti asta si sa o tii asa pana in ultima clipa.
A incerca sa alungi orice dorinta din viata este nu doar imposibil, dar si nesanatos.
Toata treaba e sa mentii un echilibru si sa nu uiti oridinea in lucruri.
Sa dai meritul cuvenit cui si la ce trebuie, sa iei cat ai nevoie (nu cat crezi ca ai nevoie+ rezerve+ adaos care crezi ca ti se cuvine, ca faci parte dintr-o categorie mai speciala !) , sa umblii pe unde si cum trebuie in asa fel incat sa ajungi unde ti-ai propus si sa iti propui sa mergi acolo unde e de folos sa mergi, dar fara sa-i calci pe altii in picioare in drumul tau.
Asa ca nu mai pierde vremea incercand sa separi treburile inseparabile, adapteaza-te si conformeaza-te la mediu.
Nu poti crea reguli noi la ceva ce a fost deja creat si a caror legi (reguli)) sunt deja.
In cel mai bun caz poti sa inveti si sa respecti ce este si sa incerci sa traiesti frumos.
Nota : Cauta sa intelegi ce inseamna ,,sa traiesti frumos ".

2 comentarii:

dodo spunea...

dreptate graiesti mestere, e bine ca facem parte din evolutie in momentul asta al universului ...

Bogdan spunea...

Ai scris foarte bine prietene! Hai sa traim frumos!