joi, 15 noiembrie 2012

una cate una, incet incet

Si ma gandesc ca puteam sa zic in loc de kuksa, cani traditionale romanesti ! Sau nu traditionale, dar autentice romanesti. Si nu era mare lucru, in sensul ca nu faceam kuksa si nu aparea sub forma asta ci dadeam canilor o forma usor schimbata si alt gen de toarta.
Insa mi se pare absurd sa fac ceva ce nu vreau doar din ambitia de a "crea" ceva original si inedit. Prea se leaga omul de treaba asta si prea incearca sa se afirme . Ba inca se merge si mai departe. Unul poate ar fi zis nu doar cani din lemn romanesti, ci traditionale roamanesti !  Pai ca sa fie traditionale tre sa vina din istorie si sa fi trecut din generatie in generatie pana in timpurile acutale. Dar astea-s lucruri slabe ma. Sa "fortezi" traditia nu ai cum. Dar poti fi pionier intr-o treaba si daca reusesti sa transmiti mai departe, in timp poate deveni chiar traditie.
Insa aici ce vezi sunt canile de tip scandinav (dupa forma constructiva, dar nu si dupa esente, ca la ei fag nu gasesti, acolo mesteacanul e baza). Astea mi-or placut si de aia le fac. Mi se pare aiurea sa ma inspir de la ei, sa modific oaresce si apoi sa afirm ca si noi avem asa ceva, nu avem. Au avut si romanii caucu, dar na nu era nici pe de parte asa practic ca o kuksa.
Nu aceeasi treaba e cu lingurile. La linguri chiar avem traditie. E drept ca formele traditionale nu sunt "prea" ergonomice si nici prea gandite, dar macar sunt frumos ornate.
Poate in timp vom avea traditie si la lingurile astea unicate folosite special la mancat, lingurile personale. Dar asta depinde si de ai mici care amu abia au iesit din ou, daca vor vrea sa invete si sa transmita mai departe.
Revin la cana din lemn de fag. Nu orice lemn e bun pentru cana. Si doar pentru ca-i din fag si fag este mult, nu inseamna ca e lemn "ieftin", ci din contra zic io. Dintr-o bucata potrivita , aleasa cu simt si pregatita cum traba, se aduce la lumina cu o oarecare osteneala o cana nu doar buna de intrebuintat, dar placuta si la ochi.
Lemnul compact, cu densitate mare si fibra aia marunta a lui ii da si tarie si rezistenta pentru multa vreme.
Pe asta am finisat-o ceva mai mult . Ii robusta si destul de incapatoare. E o kuksa medie as zice.
Si ma gandesc ca printre altele poate fi si un cadou de care se poate bucura aproape oricine.

Lu asta i-am facut o gaura mare in maner sa o poti prinde la cingatoare sau la rucsac. De asemenea o poti atarna si de-o crenguta cand esti la tabara sau cu carabiniera unde si de ce vrei tu.
No, las ca-i bun.

Un comentariu:

dodo spunea...

ii bun ii bun mestere ... faina canuta !