duminică, 6 octombrie 2013

sa ne reamintim cateva din ele

L-am adus intr-o alta lumina pe leuku asta (pozele trecute erau din iarna). Mi s-a parut ca prea sta acolo ratacit. Pentru cazul in care nu l-ai observat sau ai uitat de el, asta e un leuku mare cu lama lunga de 21 cm, lata de 3,8 cm si groasa de 3 mm.
E cutitul cu care poti sa faci toata treaba la tabara. Desi mare, nu e greoi si taie ca unul mic (adica bine), doar ca la nevoie are si caderea unei mici macete. Asa incat poti sa tai cate-o greanga sau lastari, tufe de spini si ce mai gasesti ca-ti blocheaza poteca, il scoti de la brau si inaintezi cu incredere.
Avantajul lui fata de o maceta mica este ca are mai mare precizie la lucrurile fine (cioplit, gatit, etc) si este mai usor (ca pe asta il porti fara probleme la brau, maceta nu prea , mai ales daca ai de parcurs distante mari pe picioare) si clar are otelul mai bun. Cu el iti construiesti si tabara (stalpii, cuiele din lemn, accesoriile pentru gatit, preparat, etc). Deci daca e sa iei un singur cutit la tine, asta e de nadejde.
Lingura asta e din lemn de stejar si e pe cat de pestrita pe atat de placuta. Este bine finisata, e mai robusta si e comoda la mancat. E mai scurta si e incapatoare.
 Teaca asta e din piele groasa de bovine si e efectiv turnata dupa cutit (adica il tine fix si cand introduci cutitul in teaca auzi un fel de "clic" sau "pac" cum vrei sa-i zici, semn ca ajuns unde trebuie si sub nici o forma nu pleaca mai departe si nici nu cade daca il intorci cu susul in jos). Agatatoarea e suficient de larga incat sa-l poti atarna la orice curea (militara cat de lata sau de care vrei ).
Aici ti-am pus lingura de stejar, langa asta de am cioplit-o de curand. E cel putin la fel de mare cupa, insa coada e mai scurta si mai groasa.

Niciun comentariu: