luni, 7 aprilie 2014

carpenul si o lingura

S-a deschis sezonul la ture de primavara. Frunza e mica si apele curg cat de cat. Temperatura ideala pentru umblat, iar racoarea serii si a diminetilor este cat se poate de prielnica pentru a savura un ceai la caldura focului. Pana la ieririle astea insa, introduc in scena lingura de carpen.
Lemn foarte tare, trunchi si frunze care mi se pare ca sunt deseori confundate cu cele ale fagului.
Evident dupa ce inveti cateva din deosebiri nu vei mai face confuzie. Fagul este mai gri, mai cilindric, creste mai mare, are crengutele mai groase, mugurii mai mari, are frunzele netede, face jir, lemnul are alta culoare, fibra difera, etc.
Nu spun ca toti tre sa fie obligatoriu oameni de stiinta, insa imi place sa cred ca exista cateva elemente pe care toti e bine sa le stim.
Spre exemplu, este necesar sa stie fiecare ce inseamna a fii om, daca tot este ...
Apoi este important sa stie omul atat cat poate pricepe despre apa, foc, pamant, aer, lumina, caldura, etc , cum s-ar zice un minum de bun simt, ca mai apoi sa aiba pe ce cladi.
Inca o nebunie este aceea in care iasa omu de la lucru, omul cu familie (tata sau mama, nu mai spun barbat sau femeie ca nu mai e ca pe vremuri cand sexul definea daca e tata sau mama ...)  si se opreste mai intai la birt unde isi viziteaza a2a familie cu care petrece mai mult timp decat cu aia oficiala. Cand ajunge acasa e pulbere si inafara de cateva injuraturi si trei bancuri porcoase nu e capabil de a conversa. Se culca, iar a2a zi sablonul se repeta. Nu-ti suna cunoscut ? ee, lasa nu te face ca n-ai auzit dinastea :)) , ba inca ai si vazut destule.
De ce sa zic ca totul e bine? ... cand vezi bine ca nu e. Ti-am mai zis io, ca gandirea pozitiva, optimismul autoindus , sunt falsitati si minciuni (americanisme ce le-ai invatat de la tv si tot ei ne-au fraierit si cu consumerismul), daca nu au in spate ceva concret (=solid) care sa le sustina. Mai bine sa vezi baiul si sa doresti remedierea, decat sa spui ca e in regula, timp in care esti legat de picioare cu lanturi ca la vapor si apa ti-a ajuns deja la nas.
Da da , le stiu, le stiu !!!, strigi cu ton iritat, ... le stii, aiurea le stii. Cand le stii le si aplici, tu doar le-ai auzit si nici aia nu ti-a convenit. Baiatu ala zicea ca a invatat kung fu, doar pentru ca a vazut toate filmele cu Bruce Lee   :)) .
Initial ma gandeam si io ca ce treaba au astea cu lingurile, pe de alta parte am mai realizat o chestie.
Ca aia de se uita la poze oricum se tem sa citeasca cand vad scris mult, iar ai de citesc s-au obisnuit cu "stilul", cat despre cei de doresc sa cumpere linguri, ei oricum vad si lingura si daca vor, citesc si textul, iar lipsa de legatura intre ele nu afecteaza rezistenta sau forma lingurii. 
Si asta pentru ca lingura e suficient de incapatoare, iar dimensiunile sunt potrivite mai ales pentru o lingura de drumetie. Pe cat nu-mi place sa repet, pe atat imi dau seama ca detaliile se uita cu usurinta. De aia voi sublinia inca o data ca nu vreau doar sa mananci cu o lingura de lemn , dar iti tot zic ca-i buna pentru drumetie (si este) ca sa mai si iesi . Sa mai vezi si natura si curatul, pentru ca omul isi formeaza gandirea dupa lucrurile cu care interactioneaza.
 Cand e bine finisata apare asa ca fiind sidefata.
O husa din piele ce ii inveleste cupa si un snur impletit in coada si asta este.

Niciun comentariu: