miercuri, 22 octombrie 2014

"unitate in diversitate"

Vorbind de lingurile astea din lemn, pot spune ca ele au aceeasi intrebuintare si acelasi material la baza, acelasi mester le-a facut si poarta aceeasi semnatura . Privind restul aspectelor putem observa, ba inca ne putem bucura de diversitatea formelor si a culorilor.
Pe langa aia mai scurta ce urmeaza a fi expusa in alta postare, sta intinsa lingura din lemn de stejar.
O lingura supla si tare, lucioasa si comoda. Cu asta chiar incapi bine in borcane si in oale si in tot felul de farfurii si castroane.
Daca ceea ce ne uneste nu este un scop comun, atunci ceea ce ne desparte este mai mare decat ceea ce ne uneste. Asta gandind in termenii ce definesc o echipa.
Si cel mai important aspect este ca atunci cand fiecare are ca scop strict obtinerea confortului personal, ceea ce ne desparte este mult mai mare decat orice ne uneste pentru o vreme . Ca si calatoria in care mai multi pornesc pe aceeasi directie, iar la intersectii se separa, Dupa cateva intersectii , daca privesti de sus imaginea in plan, in loc de un "chip/imagine" format/a din multe puncte (stii tu pixelii ...), vei gasi doar puncte disipate pe mai multe carari, puncte fara sens si fara directie.
As putea zice ca in privinta lucrurilor esentiale ar fi de dorit sa existe unitate, iar diversitatea sa existe/manifeste la nivelul detaliilor (privind aspectele secundare). Esti unic in ce priveste caracterul, modul de gandire, aspectul fizic, etc , dar esti la fel ca mine cand e vorba de nevoiele esentiale. Suntem indivizi, dar viata noastra are aceeasi sursa.
Chiar si cand afirm ca respect orice forma si manifestare a ceea ce numim "viata", tot as putea gresi masiv.
Una e sa cred ( pe baza unor invataturi rupte de orice aspect natural si rational, - aici am judecat ! si tin sa mentionez ca de aia ai minte sa cantaresti cu ea !) ca o fiinta cat de mica se prea poate sa fie o reincarnare a unei bunici sau ca lezarea ori intentia rea asupra unei forme de viata de orice fel aduce ghinion sau karma rea peste mine, iar cu totul alta insemnatate are cand respect forma de viata pentru ca respect munca Creatorului din spatele obiectului creat.
Ca sa ma exprim si mai clar, una e superstitia si alta-i recunostinta. O vedere e cand toate sagetile indicatoare sunt indreptate catre mine omul egoist, care tot ce doresc este legat de mine (sinele, autodesavarsire, autosatisfacere, auto- ce vrei tu, nu este decat inlocuirea Dumnezeului real cu mine =un dumnezeu de buzunar care mai trage doua guri de aer si mai spune inca o prostie, ... si da este vorba de tine care crezi ca Adevarul este relativ, mai exact relativ dupa cum iti place sa-l imbraci atunci cand ai nevoie/"situatia iti cere").
Alta raportare la acelasi univers si aceleasi persoane este cand eu chiar realizez ca rostul pentru care ma misc este dincolo de a-mi satisface nevoile personale si ca astea sunt hranite de catre Cel care ofera viata si toate resursele, timp in care scopul (despre care atatia afirma ca il cauta si totusi il evita) este sa fac ceva inafara mea.
Privirea catre interior te face orb (ignorant in sens profund si doar aparent interesat - ) fata de altii, timp in care privirea in "sus" te face constient de responsabilitatea cu care am fost investiti. Cand cineva investeste, o face sa obtina profit. Cand in tine este investita viata, este investita cu scopul de a o inmulti si nu ma refer doar la nivelul fizic al mecanismului de reproducere. Ca ala nu naste viata ci este doar canalizarea prin care viata ajunge sa se manifeste la nivelul la care o percepem noi.
Asa se face ca unii numesc meditatie (concentrarea pe) abandonarea (mai exact tentativa de abandonare, uitand ca mintea este facuta sa gandeasca si nu sa nu gandeasca) tutoror gandurilor si legaturilor cu exteriorul pentru a dobandi o stare de goliciune profunda (in care unii sunt mai putin iar altii mai mult constienti ca se lasa posedati) si din nou toata atentia este acordata sinelui (=ego-ism) si cu totul altceva este meditatia in care indepartez tot ce este in jur cu scopul de a ma concentra si de a privi adanc ( - de a asculta si comunica -) catre Creator.
Mai exista si meditatii la matematica, limba germana, muzica, etc ... :))
Dar pe ansamblu intelegem ca este vorba fie de egosim sub forma mascata (sau nu) , fie de intelegerea a ceea ce suntem si a ceea ce nu suntem. Pentru ca cine nu recunoaste autoritate dincolo de sine, se va face pe sine centrul universului.
Judeca tu daca si care din cele doua (nu care ti se aplica sau pe care o preferi !!! ) e in concordanta cu Adevarul.
Iar pentru care inca se mai intreaba "ce este Adevarul?", ii recomand ca dupa ce pune intrebarea asta sa nu mai intoarca spatele si sa plece asemenea unui persoanaj istoric, ci sa aiba curajul sa infrunte raspunsul. 
Pentru o discutie amanuntita te-as ruga sa nu incerci varianta cu comentarii lungi in continuarea postarii, ci pentru discutii putem comunica pe mail, blogul asta nu e forum.
Aici este doar un loc in care apar niste "imagini" poate graitoare pentru unii, abstracte pentru altii, pentru unii atractive, pentru altii respingatoare, dar sunt tot imagini ce doresc a reflecta anumite aspecte despre Viata, in ingustimea perceputa de autor.
Raman la ideea ca orice misti in si cu trupul rezoneaza in spirit. Si sa stii ca atunci cand spui ca furnica in oaresce sens e ca elefantul, frunza ca amandoi si piatra tot ca ei, ca e treaba de vibratii, sa stii ca nu faci decat sa te refugiezi intr-un cotlon in care speri sa nu fii observat si intrebat de ce ai refuzat sa pui si restu intrebarilor, de ce ai refuzat si restu drumului.

Niciun comentariu: