marți, 24 ianuarie 2017

initiere in drumetia montana - etapa de iarna

Ne-am adunat ca sa parcurgem impreuna calatoria asta, iar scopul principal este sa invatam cum sa abordam frumos si bine drumetia montana.
Dupa o scurta introducere in ceea ce inseamna deplasarea prin zapada utilizand rachetele si betele, trecem la practica.
Iar prima parte a zilei brazdam padurile, trecand prin foioase si amestec pana dincolo de etajul coniferelor, oprindu-ne taman in golul alpin.
Mai devreme sau mai tarziu se intampla sa cazi, iar sa stii cum sa te ridici din zapada mare cu rucsacul greu si rachetele in picioare este important de stiut.
Sapam in zapada aproape un om inaltime, pentru ca stratul e gros si permite, apoi testam zapada prin una din procedurile standard si discutam mai amanuntit de straturi, duritate, aderenta, formare, etc.
Invatam sa pasim corect, sa batem urme si totodata sa economisim energie la urcare, 
la coborare si in traversare.
Exersam tehnica pentru a dobandi echilibru mai bun si implicit siguranta in deplasare, dar invatam sa ne si oprim in caz de alunecare. 


Nota: 
Pana ce nu stai bine pe picioarele tale si nu stapanesti mersul, a trece direct la coltari si piolet te expune la riscuri mai mari. Avand falsa impresie ca esti in siguranta, in momentul unei alunecari/caderi, coltarii se pot agata in picior sau/si in zapada, te arunca in cap, iar pioletul nu-ti va servi ca frana, ci doar te va incurca, daca nu cumva te va rani si el.

Concluzie :
Invata pe rand, in ordinea corecta, cu rabdare si seriozitate ca e vorba de siguranta si sanatatea ta.
 Abia dupa ce ne-am asigurat ca stim ce facem, pornim in creasta.
Urcam cu totii pe varf unde primim drept rasplata o vreme minunata si un peisaj de vis.
 Profitam de moment alocand timp si pentru o scurta cugetare.
O noua zi, o alta aventura. Pornim prin paduri pentru a face cunostinta cu salbaticia si pentru a intelege cate ceva din complexitatea unei situatii de supravietuire la care nu putini au fost supusi de-a lungul timpului.
Printre elementele ce compun programul nostru, mentionez si orientarea in teren, diverse improvizatii utile si moduri ingenioase de a utiliza tot felul de accesorii mai mult sau mai putin conventionale.
 Inveti ce si cum se aprinde.
 Muncesti ca sa obtii confortul.
Utilizezi resursele ce le ai la indemana ca sa iti salvezi viata ta sau/si a altora atunci cand muntele devine necrutator si iti rapeste echipament, membrii, vizibilitate ...
Invatam sa lucram si sa gandim in asa fel incat ceea ce avem si cunoastem sa serveasca unui scop comun. Dar reusim sa prindem si cunostintele necesare pentru a supravietui de unul singur daca situatia ne-o cere. 
Obtinem apa fara recipiente, foc si adapost cu ce avem in buzunare. Astfel intelegem ca putem trece cu bine peste noaptea geroasa si pentru ca am reusit sa ne orientam corect, continuam deplasarea catre un loc sigur (localitate, statiune, zona cu semnal).
Pe langa toate acestea si multe altele ce n-au fost mentionate, un alt aspect esential este ca ne-am cunoscut si am intarit legatura, adaugand prieteni noi in randul celor pasionati de drumetia montana.
Turele tale continua, iar aventura abia a inceput. Acum, sper eu, ti-ai largit orizontul si poti sa vezi lucrurile un pic mai in detaliu. Dar sa tii cont ca ceea ce nu exersezi (si aprofunezi), in timp paleste si chiar se sterge.
In rest, pe toti cei care doriti sa experiementati si sa invatati lucrurile astea, va astept la o noua tura de initiere in drumetia montana. 
Sa fiti sanatosi, fericiti si sa ne vedem pe sus.

Niciun comentariu: